Pobudzamy zmysły i przywołujemy wspomnienia kompozycjami położonymi na talerz.
Prezentujemy różnorodność kuchni hiszpańskiej od kuchni śródziemnomorskiej z południowego wybrzeża – kuchnia andaluzyjska, przez środkową kuchnię Toledo i Kastylii Leon, po górzyste tereny północy i wschodu – kuchnia katalońska, z tradycjami morskimi, rybami i owocami morza z Atlantyku – kuchnia galicyjska i baskijska.
Kuchnia hiszpańska to również obfitość doskonałych produktów: oliwy, serów, warzyw, owoców morza, mięs, wędlin i towarzyszących im, znanych na całym świecie win.
Nasi kucharze bawią się i eksperymentują z hiszpańskimi smakami, gotując zarówno klasyki hiszpańskiej sztuki kulinarnej jak i taktując je jako bazę do innowacji, eksperymentowania, proponowania własnej interpretacji dla produktów i zaskakiwania nimi gości.
Wszystko po to, aby pobudzać kubki smakowe i budować przyjemne doświadczenie, które pozostanie na długo w pamięci. Sprawdź nasze menu!
Wino to natura zamknięta w butelce – dobieramy je dbając o ich dobrą jakość i przyjemny smak.
Kartę win przygotowaliśmy z myślą o pokazaniu różnorodności hiszpańskich win. Przy jej budowie współpracujemy z wybitnym sommelierem Tomaszem Koleckim – Prezesem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
W ślad za tą współpracą wybraliśmy dwie wiodące bodegi: Luis Kanias i Hermanos Pecina oraz wyszukane pozycje z innych regionów.
W karcie win Bilbao znajdziecie najróżniejsze propozycje: od wytrawnych i głębokich win czerwonych, przez białe i musujące, po wina deserowe i cherry.
Jesteśmy ambasadorem producentów win. Wino nie tylko można posmakować i powąchać, można je także poczuć i usłyszeć.
Razem z gośćmi podróżujemy po świecie win, opowiadając najciekawsze historie o winie. Cieszymy się winami i opowieściami o nich na przygotowanych z sommelierami degustacjach. Dzielimy się produktami przygotowanymi z pieczołowitością i dbałością o naturę przez wybrane bodegi.
Zależy nam, aby kosztowanie wina zarówno dla miłośników tego trunku jak i dla osób rozpoczynających przygodę z winami było dialogiem między człowiekiem a naturą ukrytą w kieliszku wina. Zobacz naszą kartę win!
Dla tych, którzy nie są miłośnikami wina, mamy bogatą ofertę klasycznych i autorskich koktajli wyśmienicie pasujących do pintxos, tapas, dań i deserów.
W Bilbao klasyczne koktajle pozostają rzeczywiście klasykami.
Nasze barmanki i barmani kreatywnie spełniają się w autorskich koktajlach uzupełnionych o wywary, ekstrakty i wyciągi produkowane na miejscu.
Produkujemy autorską sangrię: białą wytrawną i czerwoną słodką. W Bilbao nie obędzie się także bez hiszpańskiego cydru. Dla miłośników piwa mamy hiszpańskie piwa oraz rzemieślnicze polskie piwa z browaru 100 mostów.
Tym, którzy dopiero poznają hiszpańskie smaki proponujemy sangrię i Txacoli – połączenie czerwonego wina i Coca coli! Lubimy pozytywnie zaskakiwać
Wnętrza Bilbao to gra świateł, kolorów, muzyki i sztuki. Bilbao jest różnorodne, tak jak różnorodne są regiony Hiszpanii. Cztery miejsca czekają na naszych gości:
Sala zielona – spokojna, odprężająca, z tajemniczym wyjściem przez okno na zielone, ciche patio położone na tyłach restauracji. To miejsce na obiad, kolację i spotkanie w większym gronie.
Sala czerwona – energetyczna, z okrągłymi stołami, muzyką i sztuką. Miejsce spotkań dla przyjaciół, par, znajomych. Sala niebieska z trzema barami: pintxos barem, barem win i cocktail barem – a w niej klimat pintxos barów z hiszpańskiego Bilbao i San Sebastian. To miejsce na wieczór, na każdą okazję, dla każdej osoby.
Ogródek z kolorowymi stolikami, ubrany w zieleń i rosnące dookoła kwiaty – znakomite miejsce dla wszystkich gości w ciepłe i gorące dni. Zobacz plan restauracji!
2010-2020
Wszystko zaczęło się od podróżowania, pintxos (małe baskijskie przekąski) i dobrego wina a także od wysokiej kultury kulinarnej i olbrzymiej różnorodności hiszpańskiej kuchni. Zarówno pod względem wielu odrębnych regionów jak i produktów takich jak oliwa, sery, wina, ryby i owoce morza, kuchnia hiszpańska jest bardzo interesująca. Na początku był pomysł na stworzenie baru z pintxos, tapas i winem, potem doszła pełna kuchnia hiszpańska i tworzenie własnych jej interpretacji.
2021-2022
Ważny krok to znalezienie idealnego miejsca. Wybraliśmy rejon ul. Koszykowej i Poznańskiej obfity w koncepty kulinarne i lubiany przez Warszawiaków i turystów. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na lokal w budynku Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej. Wygrała dobra lokalizacja i piękny historyczny budynek z dużym ogródkiem przed wejściem.
Wyzwaniem okazał się remont lokalu i zbudowanie przyjaznego wnętrza pasującego do Hiszpanii. Prace projektowe trwały długo. Po wielu próbach trafiliśmy na architektkę wnętrz, która zrozumiała nasze potrzeby. Na bazie jej projektu powstała restauracja jaką sobie wyobrażaliśmy – ciepła, kolorowa, intrygująca, z miejscem na sztukę i muzykę. Ponieważ bardzo długo nie mogliśmy znaleźć odpowiedniego projektu, zostało nam niewiele czasu na remont, który ostatecznie trwał niecałe 3 miesiące!
Kolejny krok to wybór nazwy dla restauracji – zdecydowaliśmy się na Bilbao, czyli nazwę stolicy regionu baskijskiego, z którego pochodzą pintxos, a od nich przecież wszystko się zaczęło.
Maj 2022
Otwarcie restauracji Bilbao. To było nietypowe otwarcie. Zaproszeni goście to wszyscy uczestnicy procesu tworzenia restauracji oraz przyjaciele i znajomi.
Chcesz dołączyć do naszego zespołu? Szukamy talentów, pasjonatów kulinarnych, miłośników wina i koktajli. Jeśli jesteś związany z branżą restauracyjną i chciałbyś pracować w Bilbao lub jesteś zainteresowany praktyką lub stażem, wyślij krótką informację o sobie na praca@bilbao.com.pl
Brak produktów w koszyku.