Lubisz próbować nowych smaków? Jeśli kuchnia hiszpańska nadal jest dla Ciebie tajemnicą, koniecznie nadrób te zaległości! Niniejszy tekst przybliży Ci kulinaria całego kraju oraz poszczególnych regionów. Poznaj 6 dań, których warto spróbować podczas wizyty w Hiszpanii lub w hiszpańskiej restauracji w Warszawie.
Tradycyjna kuchnia hiszpańska — czym się charakteryzuje?
Kuchnia hiszpańska w dużej mierze opiera się na świeżych, lokalnych produktach. Nie jest zbyt ostra, dzięki czemu akceptuje ją każde podniebienie. Do smażenia używa się przede wszystkim oliwy z oliwek, a smaków potrawom nadają takie przyprawy, jak: sól, czosnek, natka pietruszki, szafran czy sok z cytryny. W Hiszpanii często korzysta się również z mielonej papryki — przede wszystkim słodkiej oraz wędzonej. Restauracje serwujące kuchnię hiszpańską w menu mają na ogół specjały z owoców morza, mięs, warzyw oraz roślin strączkowych. Znakami rozpoznawczymi kuchni śródziemnomorskiej są także oliwki oraz dobre wino, z którym podane może być zarówno danie obiadowe, jak i przystawka.
Hiszpańskie potrawy w różnych regionach kraju
Kuchnia hiszpańska mimo wielu cech wspólnych nie jest jednolita — każdy region może pochwalić się charakterystycznymi dla danej części kraju potrawami. Trudno zatem mówić w tym przypadku o kuchni narodowej, choć niektóre dania, jak tortilla española, czyli omlet z ziemniaków, serwowane są w całym kraju i nie są kojarzone z konkretnym obszarem. W każdym zakątku Hiszpanii jada się również oliwki czy tapas, choć ta ostatnia przekąska wszędzie będzie wyglądała nieco inaczej.
Środkowa Hiszpania to nieco cięższa kuchnia — tutaj jada się najwięcej mięsa. Kastylia i León czy Estremadura stoją pod znakiem doskonałych wędlin, bo to przede wszystkim na tych obszarach hoduje się iberyjską odmianę świń, które karmione są dietą opartą na żołędziach. Jedno z najbardziej znanych dań hiszpańskiej kuchni, czyli paella (czyt. paeja), pochodzi natomiast z Walencji. Tradycyjna paella valenciana to potrawa na bazie ryżu z mięsem kurczaka oraz królika. Wyjątkowego smaku nadaje jej szafran. Jeśli paella kojarzy Ci się przede wszystkim z owocami morza, prawdopodobnie było Ci dane spróbować jednej z wielu odmian tego dania, zwanej paella de marisco. Północ kraju to z jednej strony Katalonia ze słynnym deserem crema catalana, a z drugiej Kraj Basków i pintxos, czyli najlepsze tapas w całej Hiszpanii.
Kuchnia w regionach nadmorskich
Tradycyjna kuchnia hiszpańska to także owoce morza, kojarzone z wieloma różnymi daniami. Prym w tym przypadku wiedzie zarówno południowa Hiszpania, która ma dostęp do Morza Śródziemnego, jak i północna Hiszpania z Krajem Basków czy Kantabrią z dostępem do Atlantyku. W Andaluzji ryby oraz owoce morza najczęściej smaży się w głębokim tłuszczu. Baskowie przyrządzają doskonałą zupę rybną marmitako, a najlepsze anchois pochodzą z Kantabrii. Owoce morza powszechnie jada się oczywiście również na Wyspach Kanaryjskich — jednym z najbardziej znanych dań rybnych jest sancocho canario, serwowane w okresie wielkanocnym.
Dania hiszpańskiej kuchni popularne wśród lokalsów i turystów
Kuchnia hiszpańska to nie tylko tortilla de patatas. Poznaj dania, po które chętnie sięgają zarówno turyści, jak i lokalsi. Niektóre z nich podawane są w formie tapas, ale w naszym zestawieniu znajdziesz również pomysły na główne danie. Oto potrawy, których warto spróbować.
Pan con tomate
Chleb z pomidorem, bo o nim mowa, to bardzo popularne hiszpańskie śniadanie, wywodzące się z Katalonii oraz Balearów. Potrawę tę w menu hiszpańskiej restauracji można znaleźć również pod nazwą pan tumaca lub pa amb tomàquet. Forma jej podania jest dość zaskakująca, bo pomidory nie są krojone w plasterki, ale ścierane na tarce. Pieczywo grilluje się, następnie naciera przekrojonym ząbkiem czosnku, smaruje startymi pomidorami, polewa oliwą z oliwek i oprósza solą.
Gazpacho
Jeśli jesteś fanem zup, w hiszpańskiej restauracji koniecznie zamów gazpacho. Nie jest to co prawda zupa przypominająca te, które trafiają na stoły w polskich domach, ale warto jej spróbować. Do gazpacho trafiają świeże warzywa, takie jak papryka, ogórek oraz pomidory. Nie poddaje się ich obróbce termicznej, a jedynie blenduje bądź przeciera. Jest to zatem swego rodzaju chłodnik, najchętniej spożywany w trakcie upałów. Co ciekawe, gazpacho raczej nie jada się łyżką z miski — większość Hiszpanów serwuje je w szklankach.
Patatas bravas
Jedną z najpopularniejszych potraw w Hiszpanii są smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki zwane patatas bravas. W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego dania oznacza ziemniaki odważne bądź ostre, a wzięła się od czerwonego sosu brava, z którym są one podawane. Chociaż jest to jedno z ostrzejszych dań w kuchni hiszpańskiej, polskie podniebienie powinno je bez problemu zaakceptować, bo stopień ostrości jest tu nadal dużo niższy niż w kuchni tajskiej czy meksykańskiej. Dla równowagi ziemniaki te serwuje się również z łagodniejszym sosem — aioli.
Dania z dodatkiem kiełbasy chorizo
Hiszpańska kuchnia to także doskonałe wędliny. Oprócz jamón serrano w całej Hiszpanii jada się również chorizo, czyli kiełbasę wieprzową przyprawioną papryką. Z kiełbasy tej można przygotować też danie główne lub tapas. Te najczęściej podawane to chorizo a la sidra, czyli kiełbasa w cydrze lub al vino tinto — w czerwonym winie.
Pulpo a la plancha
Jak już wspomnieliśmy, Hiszpania słynie także z owoców morza. Oprócz krewetek czy kalmarów koniecznie skuś się też na ośmiornicę, bo w kuchni hiszpańskiej jest ona naprawdę wyśmienita. Doskonałym wyborem będzie pulpo a la plancha, czyli grillowane macki.
Pintxos, czyli baskijskie tapas
Obiegowa opinia głosi, że najsmaczniejsze tapas w Hiszpanii serwowane są w Kraju Basków. To właśnie z tego regionu pochodzą bowiem najlepsze owoce morza i to tutaj zlokalizowanych jest najwięcej restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin. Pintxos, bo tak na tapas mówią Baskowie, to małe kanapeczki w różnych wersjach. Na kromeczkę bagietki mogą trafić mięsa, owoce morza, przepiórcze jaja bądź warzywa, a kolorową kompozycję tradycyjnie przebija się szpadką. Takie smakołyki można znaleźć w barach w Bilbao, San Sebastian czy Logronio.
Hiszpańskie napoje i desery
Przystawka i danie obiadowe to jeszcze nie wszystko. Hiszpańska kuchnia wymaga należytej celebracji posiłku. Tapas najlepiej degustuje się razem z dobrym, lokalnym winem. Podczas wakacji na Półwyspie Iberyjskim lub wizyty w hiszpańskiej restauracji warto spróbować również najpopularniejszego napoju na bazie wina. Miłośnicy tego regionu Europy na pewno już odgadli, że jest nim sangria, czyli połączenie wina, świeżych owoców oraz innych dodatków, wybranych przez daną restaurację. Po lunchu czy obiedzie w Hiszpanii pija się oczywiście kawę. W sezonie letnim turystów może nieco zaskoczyć forma, w jakiej serwuje się tu kawę mrożoną — jeśli ją zamówisz, kelner przyniesie Ci filiżankę wybranej kawy oraz szklankę napełnioną kostkami lodu. Przelanie kawy z filiżanki do szklanki będzie już Twoim zadaniem.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, w Hiszpanii musisz spróbować churros. To wyciskane z rękawa cukierniczego paluszki z ciasta parzonego, smażone w głębokim oleju. Churros podaje się posypane cukrem pudrem w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady, w której się je macza. Co ciekawe, w Hiszpanii chętniej niż na deser, churros jada się na śniadanie. Pełnoprawnym deserem jest natomiast crema catalana, czyli kataloński odpowiednik crème brulée. Na uwagę zasługuje również sernik baskijski.
Gdzie spróbować hiszpańskiej kuchni w Warszawie?
Kuchnia hiszpańska to zdecydowanie Twoje klimaty? Degustacji wspomnianych w tekście specjałów nie musisz odkładać na czas urlopu! Zanim wybierzesz się do Hiszpanii, zabierz znajomych do warszawskiej restauracji Bilbao! Zaserwujemy Ci potrawy z owocami morza oraz najlepsze mięsa jak policzki wieprzowe czy stek z antrykotu. W naszym menu nie brakuje też słynnej kiełbasy chorizo, gazpacho, oliwek marynowanych w ziołach oraz smażonych ziemniaków patatas bravas. Warto spróbować również naszej autorskiej sangrii — do wyboru w wersji słodkiej albo wytrawnej. Odwiedź Bilbao, by bez opuszczania Warszawy poznać smaki, z których znana jest Hiszpania!