Marzysz o doskonałym rib eye albo T-bone przyrządzonym na otwartym ogniu? Sny o kruchym mięsie wołowym spełnią się, gdy odnajdziesz najlepsze steki w Warszawie! Celem Twoich poszukiwań powinna być restauracja, w menu której obecne jest sezonowane mięso — to z niego powstają soczyste steki o niezapomnianym smaku. Przeczytaj uważnie nasz tekst, by poznać przepis na dotarcie do wyjątkowej restauracji w centrum miasta, która ma serce do steków i wie, jak je przygotować.
Czym charakteryzuje się dobry stek?
Zacznijmy od szybkiej lekcji teoretycznej. Jak sugerowaliśmy już we wstępie, najlepszym wyborem na stek jest sezonowane mięso wołowe. Sezonowanie jest procesem, w czasie którego mięso dojrzewa. W przypadku wołowiny trwa on na ogół od dziesięciu dni do kilku tygodni. Steki mogą być sezonowane na sucho bądź na mokro. Jeśli wybór padnie na pierwszą metodę — mięso wraz z kością będzie przechowywane w pomieszczeniu o niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności, w wyniku czego nabierze tak pożądanej w przypadku steków kruchości. Druga metoda zakłada natomiast próżniowe pakowanie mięsa bez kości i przechowywanie w chłodni. Wśród miłośników steków panuje przekonanie, że te przyrządzone z wołowiny sezonowanej na sucho mają lepszy smak.
Drugim kryterium, które określa jakość steków, jest kolor surowego mięsa. Powinno ono mieć jednolitą, ciemnoczerwoną barwę. Wszelkie odbarwienia, szczególnie w kolorze sinym czy fioletowym, obniżają walory smakowe steków, tak samo, jak nienaturalna, zbyt intensywna barwa czerwona.
Ostatnią z podstawowych kwestii, które należy wziąć pod uwagę, oceniając steki, jest ich struktura. W tym przypadku liczy się marmurkowatość. Steki wyglądem powinny bowiem przypominać właśnie marmur — na mięsie widoczne mają być liczne smużki o białym kolorze. To tłuszcz, który po wrzuceniu steka na ruszt zacznie się topić, dzięki czemu mięso stanie się soczyste.
Z jakiego mięsa powstają najsmaczniejsze steki?
O jakości steków przesądza również część tuszy, z której wykrojone zostało mięso. Steki najwyższej jakości przyrządza się z antrykotu, rostbefu oraz polędwicy wołowej. Zgodnie ze spopularyzowaną nomenklaturą w języku angielskim, z antrykotu najczęściej powstają steki rib eye (bez kości) oraz tomahawk (z długą kością). Z rostbefu przygotowuje się natomiast steki New York (bez kości) i T-bone (z kością tworzącą kształt litery T), a z polędwicy wołowej przyrządzany jest filet mignon. W świecie steków znaczenie ma również rasa krów. Powszechnie cenione są na przykład rasy Black Angus, Wagyu czy Limousine.
Choć oficjalnie za steki uznaje się jedynie te, do których przygotowania użyto mięsa wołowego, w menu restauracji na całym świecie można znaleźć ciekawe wariacje na temat tego dania. Mało kogo dziwią już steki z wieprzowiny czy tuńczyka, choć w takich przypadkach nazwę często bierze się w cudzysłów, by nie drażnić kulinarnych purystów.
Najlepsze steki w Warszawie — na co zwrócić uwagę wybierając restaurację?
Jak znaleźć najlepsze steki w Warszawie? Mając wiedzę przedstawioną w poprzednich akapitach, można przystąpić do wstępnej selekcji lokali gastronomicznych. Steki w Warszawie znajdziesz w niejednej restauracji, ale nie każda przygotuje je w sposób, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia. Na początek pod lupę weź menu i sprawdź, czy pod pojęciem „stek” kryje się coś więcej. Transparentna restauracja powinna wyszczególnić część tuszy, z której wykrojona została sztuka mięsa na steka. Jak już wspomnieliśmy, najlepiej, by był to rostbef, antrykot bądź polędwica. Dla przykładu, w Bilbao serwujemy steki z sezonowanego rostbefu, o czym dowiesz się już po szybkim spojrzeniu w nasze menu.
Kolejna z ważnych kwestii to… cena — i nie chodzi tu bynajmniej o to, by była ona jak najniższa. Wręcz przeciwnie, trzy wymieniane w tym tekście części tuszy należą do mięs najwyższej jakości, są to zatem produkty z wyższej półki cenowej. Zbyt niska cena steków i brak dodatkowych informacji mogą sugerować, że na Twój talerz trafi mięso pochodzące na przykład z łaty lub szpondru, co z reguły obniża walory smakowe potrawy. Steki często uznawane są za luksusowe dania główne i mało kto jada je na co dzień. Rib eye czy polędwica to pozycje, które z menu wybiera się w szczególnych okolicznościach, jak romantyczna randka przy świecach czy impreza urodzinowa. Wybierając lokal na tę okazję, tym bardziej nie warto stosować zatem kryterium niskiej ceny — zamiast tego lepiej skupić się na jakości posiłku.
Steki na ogół podawane są z prostymi dodatkami, które mają uzupełniać danie, zamiast je dominować. Nieudane dodatki mogą jednak zatrzeć dobre wrażenia. Wybierając idealne miejsce na steki w Warszawie, dobrze jest zwrócić więc uwagę również na nie. Zazwyczaj są to frytki, faszerowane ziemniaki lub dwu- albo trzyskładnikowe sałatki, które mimo prostoty składu nie powinny być traktowane po macoszemu. Nawet najlepsze steki nie wyeliminują przecież faux-pas w postaci wczorajszych ziemniaków czy nieświeżej sałaty. Gdy mamy do czynienia z dwoma lokalami serwującymi dobre steki, to właśnie dodatki najpewniej zadecydują o tym, który z nich wybierzemy.
Stek po hiszpańsku — co go wyróżnia i dlaczego powinieneś go spróbować?
Czy wiesz, że Hiszpania znana jest nie tylko ze znakomitych szynek jamón serrano i jamón ibérico, lecz także z wyjątkowych steków? Potrawy oparte na mięsie są ważną częścią kultury tego kraju, a hodowli bydła Hiszpanie oddają się od wieków. Prawdziwą chlubą Hiszpanii jest rasa krów Avileña-negra ibérica o jednolicie czarnym kolorze, hodowana w regionach Kastylia i León oraz Estremadura. Z hodowlanymi tradycjami kojarzona jest również północ Hiszpanii, w tym przede wszystkim Kraj Basków. Półdzika rasa Betizu towarzyszy Baskom od czasów starożytnych — lokalna mitologia głosi, że niegdyś stworzenia te strzegły jaskiń, w których mieszkały bóstwa. Obecnie rasa objęta jest częściową ochroną, a jej przedstawiciele żyją na wolności, przy minimalnej interwencji ze strony człowieka.
Krowy, z których produkuje się mięso, do momentu uboju żyją na ogół w dobrych warunkach — przemierzając Hiszpanię, bez trudu można zauważyć duże połacie naturalnych pastwisk. Podczas gdy w innych krajach zwierzęta te zabija się w stosunkowo młodym wieku, w Hiszpanii często dożywają one nawet 8-14 lat. Późny ubój nie przekłada się jednak negatywnie na jakość mięsa — wręcz przeciwnie, hiszpański stek, czyli chuleta (txuleta w wersji baskijskiej) znany jest z doskonałego smaku. Ten najpopularniejszy rodzaj steków powstaje z rostbefu. Dużym powodzeniem wśród Hiszpanów cieszą się również steki z polędwicy, czyli solomillo.
Nasze propozycje aromatycznych dodatków do steka
Zastanawiasz się, co poza mięsem warto zamówić w naszej restauracji? Do steków polecamy klasyczne dodatki. Serwujemy ziemniaki opiekane, purée oraz frytki. Jeśli chcesz połączyć mięsny posiłek z czymś więcej niż ziemniaki, z menu wybierz warzywa sezonowe lub sałatkę z papryki i pomidorów. Naturalnie, w ofercie mamy także tradycyjne hiszpańskie sosy. Do wyboru masz aioli, czyli prostą, ale niezwykle pyszną emulsję stworzoną z połączenia oliwy z oliwek i czosnku, romesco — sos na bazie pomidorów, a także brava, czyli sos ostry. Jak na restaurację hiszpańską przystało, nasze menu obejmuje szeroki wybór win. Do steków polecamy przede wszystkim wino czerwone — kawałki wołowiny doskonale komponują się chociażby ze szczepem tempranillo.
Surf and turf, czyli oryginalne połączenie wołowiny i owoców morza
Nasza restauracja jest otwarta na nowe kompozycje smakowe i nieoczywiste rozwiązania. Popularne połączenie surf and turf, czyli miks czerwonego mięsa i owoców morza w jednym daniu głównym, nie jest nam obce. To oczywiście steki są gwiazdą naszego menu, ale chętni mogą zdecydować się na ich niecodzienną odsłonę. Txuleta naprawdę dobrze komponuje się z krewetkami! W wydaniu surf and turf oferujemy ponadto burgera z wołowiny rasy Limousine.
Typowo mięsny posiłek możesz uzupełnić również innymi dodatkami przyrządzonymi z wybranych owoców morza. Skuś się na macki ośmiornicy z grilla (pulpo a la plancha), marynowane sardele (boquerones en vinagre) lub frytki z kalmarów (calamares fritos)!
Wyjątkowe miejsce dla miłośników steków w Warszawie — sprawdź ofertę Bilbao
Hiszpańska restauracja to doskonały wybór na steki w Warszawie — zapraszamy na niezapomniany obiad lub kolację. Jesteśmy przekonani, że nasza txuleta podbije Twoje serce. Fanów owoców morza serdecznie zachęcamy do wybrania wariantu surf and turf z krewetkami. W naszym menu obecne są również inne znakomite dania rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Serwujemy rozgrzewające zupy, słynną hiszpańską paellę, a także najróżniejsze tapas, jak grillowane kalmary, smażone papryczki padrón czy deska wędlin albo serów. Wpadnij do nas, jeśli masz ochotę na burgera z hiszpańskim twistem. Szeroki wybór win to nasza specjalność, nie brakuje tu również doskonałych koktajli. Jesteśmy w centrum miasta — zawsze jest dobra okazja, by nas odwiedzić!