Sława hiszpańskich tapas wykracza daleko poza granice Półwyspu Iberyjskiego. Te niewielkie przekąski podawane są w barach i restauracjach na całym świecie. Które z nich najchętniej jada się w kraju ich pochodzenia? Na to pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi — pokusiliśmy się jednak o stworzenie własnej listy najpopularniejszych tapas. Zanim do niego przejdziemy, zapraszamy Cię na czytelniczą wycieczkę po najciekawszych pod względem kulinarnym regionach Hiszpanii.
Rodzaje i kategorie tapas
Tapas zdobyły tak dużą popularność, że w samej Hiszpanii istnieje ich przynajmniej kilkadziesiąt. Co więcej, zagraniczni restauratorzy zafascynowani kuchnią śródziemnomorską często oferują swoim klientom autorskie przekąski, których nie należy w tym rachunku pomijać. Miniaturowe dania można natomiast klasyfikować ze względu na rodzaj użytego składnika lub sposób podania. W ten sposób możemy wyróżnić przekąski serwowane na zimno, jak deska wędlin czy gazpacho, oraz na ciepło, jak klopsiki czy krokieciki. W restauracyjnym menu tapas zwykle podzielone będą również na główne kategorie:
- mięsne,
- z owocami morza,
- wegetariańskie lub wegańskie.
Przekąski na ogół różnią się od siebie także prezentacją. W serwujących je barach znajdziesz zarówno minikanapki, jak i kompozycje z kilku składników przebitych wykałaczką, niewielkie porcje zupy czy wreszcie dania obiadowe w formie tapas. Na uwagę zasługuje również hiszpańska tortilla, która do tej meksykańskiej jest podobna wyłącznie z nazwy. Tortilla española to w rzeczywistości omlet, podawany z różnymi składnikami. Tortilla de patatas jest zatem po prostu omletem z ziemniaków, a obecna w menu Bilbao tortilla de topinambur to omlet z topinamburu.
Najlepsze tapas w zależności od regionu Hiszpanii
Kuchnia hiszpańska nie jest jednorodna — każdy region kraju znany jest z nieco innych dań. Na Wyspach Kanaryjskich zjesz na przykład pomarszczone ziemniaki, których nie znajdziesz w Walencji czy Grenadzie. Nie inaczej jest w przypadku tapas. Tortilla de patatas, oliwki, patatas bravas czy kiełbasa chorizo to przekąski, które bez trudu zamówisz w dowolnym zakątku Hiszpanii, ale większość tapas jest charakterystyczna dla konkretnych obszarów geograficznych. Przyjrzyjmy się tym najciekawszym.
Kraj Basków
Zacznijmy od regionu, który w Hiszpanii często uznawany jest za swego rodzaju kulinarną mekkę. Mowa oczywiście o Kraju Basków, położonym na północy kraju, nad Oceanem Atlantyckim. W Bilbao i San Sebastián jada się tzw. pintxos, czyli monoporcje przebite szpadką, których podstawę często stanowi bagietka, choć nie we wszystkich przypadkach. Baskijskie tapas zajmują honorowe miejsce w naszym menu.
Katalonia
Kolejnym zasługującym na wyróżnienie północnym regionem Hiszpanii, acz położonym po przeciwnej stronie, bo nad Morzem Śródziemnym, jest Katalonia ze stolicą w Barcelonie. To właśnie tutaj jada się słynny pan tumaca — chleb ze startym pomidorem i oliwą z oliwek. W naszej restauracji znajdziesz tę przekąskę pod hasłem pan con tomate, co jest hiszpańskim tłumaczeniem oryginalnej nazwy katalońskiej.
Galicja
Na północno-zachodnim krańcu Hiszpanii leży Galicja z takimi miastami jak A Coruña czy Santiago de Compostela. Co można zamówić w większości hiszpańskich restauracji w tym regionie? Słynie on między innymi z ośmiornicy oraz papryczek padrón. Te ostatnie najczęściej serwowane są jako samodzielne tapas, a przed podaniem się je smaży i posypuje solą w płatkach. Nie inaczej jest w naszym lokalu.
Asturia
Sąsiadem Galicji jest Asturia — to z tego regionu Hiszpanii pochodzi słynny w całym kraju cydr. Charakterystyczny w przypadku tego trunku jest nie tylko smak, ale i sposób podania — lokalni kelnerzy podczas nalewania cydru trzymają butelkę wysoko nad szklanką, a w wyniku tego procesu na powierzchni napoju tworzy się delikatna pianka. Cydr z Asturii jest na tyle ważną częścią hiszpańskiej kultury, że wykorzystuje się go również podczas gotowania. Za przykład posłuży nam danie chorizo a la sidra, o którym szerzej opowiemy w dalszej części tekstu.
Andaluzja
Położona na południu kraju Andaluzja słynie między innymi z tego, że latem jest tu niesamowicie gorąco — temperatury bardzo często przekraczają 40 stopni Celsjusza, a deszczu jest jak na lekarstwo. Trudno się zatem dziwić, że to właśnie z tego regionu wywodzi się gazpacho, czyli swego rodzaju hiszpański chłodnik. Bardzo popularne są tu również owoce morza, najczęściej w wersji smażonej.
Madryt
Wyjątkowe hiszpańskie przekąski podawane są również w stolicy kraju. Najbardziej charakterystyczne dla Madrytu danie to callos a la Madrileña, nieco zbliżone do naszych rodzimych flaczków. Popularną kanapką z madryckich barów tapas jest natomiast bocadillo de calamares, czyli bagietka z kalmarami smażonymi w gorącym oleju, co jest o tyle ciekawe, że stolica Hiszpanii nie ma dostępu do morza ani oceanu.
10 najpopularniejszych hiszpańskich tapas
Ciekawi Cię, które z miniprzekąsek są najpopularniejsze nie tylko na Półwyspie Iberyjskim, ale i w innych regionach świata? Przedstawiamy 10 przepysznych potraw, które podbiją Twoje podniebienie!
Mięsne przekąski znane z barów tapas
Choć kuchnia hiszpańska nie ogranicza się wyłącznie do dań mięsnych, to one wysuwają się na prowadzenie pod względem popularności, głównie za sprawą niepowtarzalnego smaku oraz obróbki iberyjskiej wieprzowiny. Oto najbardziej znane hiszpańskie tapas na bazie mięsa.
Deska wędlin
Na tej niezwykle apetycznie wyglądającej desce wyselekcjonowane będą najpopularniejsze z hiszpańskich wędlin. Obowiązkowo musi się tu znaleźć kiełbasa chorizo oraz fuet. Całość powinna zostać dopełniona szynką jamón serrano.
Albondigas
Klopsiki to narodowe danie wielu państw. W hiszpańskiej restauracji szukaj ich pod nazwą albondigas. W Bilbao stawiamy na delikatne klopsiki wieprzowo-jagnięce, którym towarzyszy sos brava.
Chorizo a la sidra
Kilka akapitów wcześniej wspominaliśmy o cydrze z Asturii — to właśnie on jest nieodłącznym elementem tej potrawy. Chorizo o intensywnym smaku w sosie na bazie cydru i masła, z dodatkiem szalotki, czosnku i pietruszki smakuje po prostu nieziemsko.
Callos a la Madrileña
Niech ta potrawa Cię nie zniechęca, nawet jeśli masz złe doświadczenia z polskimi flaczkami. Te madryckie wyglądają i smakują zupełnie inaczej. To rodzaj gotowanego przez długi czas na wolnym ogniu gulaszu z flaczków (najczęściej wołowych) z dodatkiem chorizo.
Hiszpańskie tapas odpowiednie dla wegetarian
Oliwki, papryczki padrón czy pan tumaca — chleb z pomidorem to tylko niektóre przekąski, które mogą spożywać weganie. Wiele z hiszpańskich tapas opiera się bowiem właśnie na warzywach. Jeszcze większy wybór mają w tej kwestii wegetarianie. Przykładem miniaturowej potrawy odpowiedniej dla przedstawicieli obu grup jest gazpacho.
Gazpacho
W hiszpańskim chłodniku główną rolę grają świeże warzywa. Gazpacho to serwowany na zimno krem z pomidorów, ogórków oraz papryki, doprawiony aromatycznym czosnkiem.
Patatas bravas
Smażone ziemniaki, sos brava oraz aioli to nierozłączne trio, które tworzy niepowtarzalną mieszankę smaków. Kto raz spróbuje patatas bravas, w hiszpańskich barach będzie zamawiać je już zawsze.
Deska serów
Najlepszym sposobem na prezentację hiszpańskiego nabiału jest deska serów. Nie może tu zabraknąć najsłynniejszego z nich, czyli manchego, a także cabrales, który jest najznakomitszym z hiszpańskich serów pleśniowych.
Popularne tapas z owocami morza
Owoce morza są tym, co lubisz najbardziej? Oferta barów tapas na pewno Cię nie zawiedzie! Oto kilka przekąsek, których warto spróbować.
Gambas con ajo
Sztandarowym przykładem tapas z owoców morza są krewetki z czosnkiem, nazywane gambas con ajo lub gambas al ajillo. Danie to nie jest oczywiście podawane z surowym czosnkiem — oba główne składniki powoli uwalniają swój aromat podczas smażenia na maśle.
Boquerones en vinagre
Za tą obcą i nieco tajemniczą nazwą kryją się sardele w occie, serwowane z oliwą z oliwek, oprószone natką pietruszki. Fani owoców morza będą zachwyceni głębią ich smaku!
Pulpo a la gallega
Uważni czytelnicy tego wpisu wiedzą już, że ośmiornica najchętniej jadana jest w Galicji. Jest ona tak smaczna, że w hiszpańskich lokalach na całym świecie serwuje się pulpo a la gallega, co oznacza właśnie ośmiornicę po galicyjsku. Podaje się ją na plastrach gotowanych ziemniaków, a smak całemu daniu nadaje wędzona papryka.
Jak spożywać hiszpańskie tapas?
Hiszpańskie tapas najlepiej smakują w dobrym towarzystwie, przy kieliszku wina lub szklaneczce piwa. Hiszpanie jadają je najczęściej na jakiś czas przed głównymi posiłkami — lunchem lub obiadem. Wyjście do jednego z barów tapas to doskonały pretekst do spotkania z przyjaciółmi, ale nie tylko. Te z zasady nieformalne przekąski często uświetniają przyjęcia oraz imprezy — również te w gronie współpracowników. Otoczenie stworzone z doskonałego jedzenia i butelki lokalnego wina na stole sprzyja zacieśnianiu więzi.
Prawdziwe tapas w Warszawie
Rozbudziliśmy Twoje kulinarne marzenia? Jeśli mieszkasz na stałe lub w najbliższym czasie wybierasz się do Warszawy, koniecznie odwiedź Bilbao! U nas spróbujesz smażonych ziemniaków z sosem brava oraz potraw, których głównymi składnikami są ryby czy krewetki. Całość popijesz świeżym gazpacho i zagryziesz pintxos z hiszpańską szynką. Na stole nie zabraknie też marynowanych oliwek, wina, a także wszystkich dań, które zostały wymienione w powyższym zestawieniu.