Warszawa to miasto wielu możliwości, ale i dylematów. Co robić w Warszawie w piątkowy wieczór? Jak z bogatej oferty kulinarnej stolicy wybrać restaurację, która spełni wymogi paczki Twoich przyjaciół? Naszą odpowiedzią jest Bilbao — przekonaj się, że hiszpański lokal warto dopisać do listy ulubionych miejsc na spotkania towarzyskie!
Fajne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi — na co zwrócić uwagę?
Chcesz zabrać znajomych w nowe miejsce, by poznać nieodkryte dotąd smaki? A może jesteście w Warszawie jedynie przejazdem, a po krótkiej wizycie w wybranym muzeum czy spacerze po Starym Mieście i Bulwarach Wiślanych macie ochotę dobrze zjeść w restauracji, do której chodzą lokalsi?
Wyjścia na miasto z grupą bliskich przyjaciół to spore przedsięwzięcie logistyczne — pierwszą przeszkodą jest znalezienie wolnego terminu w kalendarzu wszystkich zainteresowanych, a drugą — wybór miejscówki. Podczas selekcji lokali warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Ważna jest oczywiście lokalizacja — im bliżej centrum, tym lepiej — dzięki temu nawet niezmotoryzowane osoby nie będą miały problemu z dojazdem. Kolejna z kluczowych kwestii to oferta danej restauracji — upewnijcie się, że odpowiada ona potrzebom danej grupy nie tylko pod kątem menu, ale i możliwości wcześniejszej rezerwacji. Duże znaczenie ma również atmosfera panująca w kawiarni czy restauracji oraz opinie o danym lokalu — warto zawczasu się z nimi zapoznać.
Dlaczego hiszpańska restauracja w centrum Warszawy to idealne miejsce na spotkania z bliskimi?
Hiszpańska restauracja w centrum Warszawy to świetne miejsce na wyjście z bliskimi w piątek czy sobotę wieczorem. Lokal o takim profilu z pewnością zadowoli Was pod każdym względem. Menu pełne hiszpańskich specjałów to coś na każde podniebienie. Niewątpliwym plusem jest też lokalizacja w samym środku miasta, a także super klimat, bo iberyjska kuchnia jest stworzona z myślą o dzieleniu się z najbliższymi nie tylko jedzeniem, ale i czasem.
Atrakcyjne menu
Grupowe wyjście do restauracji oznacza wzięcie pod uwagę żywieniowych preferencji każdego z osobna. Wśród Twoich znajomych na pewno są osoby, które z różnych powodów unikają danych grup pokarmów. Mogą to być na przykład wegetarianie lub weganie. Ktoś z przyjaciół może być uczulony na skorupiaki czy mleko. Kuchnia hiszpańska jest na tyle różnorodna, że w menu serwującej ją restauracji znajdziecie coś dla każdego członka paczki. Na fanów czerwonego mięsa w Bilbao czeka tartar de ternera, czyli tatar wołowy. Miłośnicy owoców morza w hiszpańskim lokalu powinni zamówić gambas con ajo, czyli krewetki z czosnkiem. Wegetarianom polecamy croquetas de coliflor, czyli krokiety z kalafiora. Każdy powinien spróbować też typowych hiszpańskich tapas jak smażone papryczki padrón, patatas bravas (smażone ziemniaki z ostrym sosem brava i aioli) czy marynowane oliwki.
Dogodna lokalizacja
By spotkać się z przyjaciółmi, nie trzeba uciekać od zgiełku miasta. Śródmieście wydaje się idealną lokalizacją — to rzut beretem od najważniejszych atrakcji stolicy, zlokalizowaną tu restaurację bez trudu znajdą więc nawet ci znajomi, którzy na co dzień nie mieszkają w Warszawie. Bilbao poleca się na spotkania o każdej porze roku — latem szczególnie polecamy stoliki na świeżym powietrzu w naszym dużym ogródku!
Wyjątkowa atmosfera
Największą zaletą restauracji hiszpańskiej oprócz menu jest niepowtarzalny klimat. Nie bez powodu Bilbao to ulubione miejsce wielu warszawiaków, którzy doceniają je nie tylko z powodu pysznego jedzenia, ale i atmosfery. U nas możecie dobrać otoczenie do preferencji danej grupy. Jeśli macie ochotę na wypad do typowego baru z północnej Hiszpanii — zapraszamy do sali barowej. Wolicie spędzić czas w restauracji? Zarezerwujcie stolik w sali restauracyjnej. Gdy tylko będziecie mieli ochotę potańczyć w rytm muzyki, odwiedźcie salę muzyczną! Przyjazna atmosfera to coś, co od razu rzuca się w oczy w każdej kawiarni, barze czy restauracji w Hiszpanii — o tym, dlaczego tak jest, opowiemy w kolejnej części tekstu.
Narzędzie do budowy relacji w hiszpańskiej kulturze
Życie Hiszpanów kręci się wokół gastronomii — nic zresztą dziwnego, kuchnia hiszpańska bardzo często wymieniana jest wszak w światowej czołówce różnorodnych rankingów kulinarnych. Miejsca związane z jedzeniem cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko w weekendy i dni wolne od pracy, lecz także w dni powszednie! Lokale w Madrycie, Barcelonie, ale i w mniejszych miastach oraz miasteczkach pękają w szwach przez cały dzień. Jedzenie śniadania na tarasie baru czy kawiarni w Hiszpanii nie jest niczym niezwykłym, tak samo, jak wyjście ze znajomymi z pracy na lunch czy tapas w czasie przerwy. Hiszpanie z przyjaciółmi nie widują się jedynie od święta, a spotkania te nie są poprzedzone długim planowaniem — na obiad wychodzi się raczej spontanicznie, również w środku tygodnia.
Poprzez wspólne jadanie posiłków buduje się relacje. To lokale gastronomiczne są ośrodkami życia towarzyskiego w całej Hiszpanii — nawet w niewielkiej wsi znajduje się taka miejscówka, w której każdego dnia zbierają się lokalsi. Starsze osoby rano wpadają tu na kawę i lekturę gazety, a po południu grają ze znajomymi w karty, powoli sącząc szklaneczkę piwa lub wina, zagryzając ulubionymi tapas. Wieczorem do baru wpadają również młodsi członkowie społeczności, a biesiada na ogół trwa jeszcze po zmierzchu. W takich miejscach panuje luźna, nieformalna atmosfera. Warszawa, choć leży daleko od Hiszpanii, również kryje takie perełki — restauracje, w których każdy czuje się jak w domu. Bilbao jest jedną z nich!
Najlepsze hiszpańskie dania na spotkanie z przyjaciółmi
Co zjeść w hiszpańskiej restauracji w Warszawie? O kilku potrawach wspomnieliśmy już wcześniej. Uniwersalnym rozwiązaniem, które sprawdzi się w przypadku każdej grupy, są pintxos, czyli tapas z północy Hiszpanii. To małe porcje jedzenia, najczęściej w formie kanapki, której składniki przebite są szpadką. Pintxos przygotowuje się między innymi z wędlin, warzyw czy owoców morza. Jako że Hiszpania słynie właśnie z tych ostatnich — w restauracji podającej kuchnię z tego kraju warto spróbować również grillowanej ośmiornicy, czyli pulpo a la plancha.
Hiszpania to także doskonała wieprzowina. Na szczególną uwagę zasługują takie dania jak carrilleras de cerdo, czyli policzki wieprzowe, oraz costillas ibericas, czyli żeberka ze świni iberyjskiej. Obowiązkowo należy skosztować też słynnej kiełbasy chorizo. Wraz z przyjaciółmi możecie w tym celu zamówić deskę wędlin lub skusić się na jedno z dań głównych — na przykład chorizo al vino tinto, czyli chorizo w czerwonym winie. Deska hiszpańskich serów to równie genialna sprawa — jej gwiazdą jest oczywiście ser manchego, ale warte spróbowania są też sery cabrales czy romero.
Bilbao — doskonałe miejsce na organizację spotkań
Bilbao to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Sprawdźcie koniecznie nasze menu, które uwzględnia wszystkie z wymienionych w tekście potraw oraz wiele innych przysmaków z Hiszpanii. Do potraw serwujemy oczywiście hiszpańskie wina, w tym to najbardziej znane — tempranillo. Przygotowujemy też własną sangrię — do wyboru z wina czerwonego lub białego. Entuzjastom lokalnych browarów polecamy natomiast najbardziej znane piwa z Hiszpanii — Estrella Galicia oraz San Miguel. Mamy trzy sale: barową, restauracyjną oraz muzyczną — z profesjonalnym nagłośnieniem, sceną oraz muzyką na żywo. Dysponujemy również salą VIP. Szczególnie polecamy pintxos bar, w którym znajdziecie najlepsze przekąski z północnych regionów Hiszpanii.
Jesteśmy przekonani, że Bilbao to nowe miejsce, które na stałe dopiszecie do listy ulubionych miejsc na spotkania towarzyskie w centrum Warszawy. Największe atrakcje jak Centrum Nauki Kopernik, Muzeum Narodowe czy Stare Miasto są w niedalekiej odległości od naszej restauracji — do odwiedzin zachęcamy więc nie tylko warszawiaków, ale i osoby, które w stolicy bywają okazjonalnie. Serdecznie zapraszamy do składania rezerwacji!