W kwestii wina Hiszpania uznawana jest za światową czołówkę. To drugi co do wielkości producent wina na świecie — ustępuje miejsca Włochom, ale wyprzedza Francję! Kojarzone z tą ostatnią cabernet sauvignon czy wina ze szczepu chardonnay również są produkowane na Półwyspie Iberyjskim, jednak nie należą one do najpopularniejszych win hiszpańskich. Poznaj najznamienitsze regiony winiarskie oraz najdoskonalsze czerwone i białe wina hiszpańskie.
Czym charakteryzuje się hiszpańskie wino?
Czynnikiem, który zadecydował o światowym sukcesie hiszpańskich winiarzy, jest bez wątpienia różnorodność. Winorośle uprawiane są zarówno na południu, jak i w centrum oraz na północy kraju. Zróżnicowany klimat każdego z regionów winiarskich nie jest obojętny dla smaku wina. Różne odmiany winogron oraz ich właściwości smakowe sprawiają, że wino hiszpańskie to trunek na dowolne podniebienie — wybór jest bowiem na tyle duży, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Hiszpańskie wina wyróżnia również poziom szczegółowości etykiety. Na butelce znajdziemy dużo więcej informacji niż na winach pochodzących z innych krajów. Po przeczytaniu opisu będziemy wiedzieli, ile czasu wino spędziło w dębowych beczkach. Zamiast suchej informacji o tym, czy wino jest półsłodkie, czy półwytrawne, poznamy natomiast procentowy udział szczepów, które trafiły do butelki.
Najpopularniejsze regiony winiarskie w Hiszpanii
Zgłębianie tematu hiszpańskich win warto zacząć od poznania obszarów, w których produkuje się najlepsze odmiany. Oto pięć najbardziej rozpoznawalnych regionów winiarskich, z których znana jest Hiszpania.
Rioja
Najpopularniejsze hiszpańskie wino pochodzi z regionu Rioja. Początki winiarstwa sięgają tu czasów starożytnych Fenicjan, po dziś dzień Roja jest zresztą kojarzona przede wszystkim z winem. W tej części Hiszpanii produkuje się jedno z najbardziej rozpoznawalnych win, czyli wytrawne tempranillo. Inne z uprawianych w regionie Rioja szczepów to grenache, mazuelo czy graciano. Oprócz rodzimych odmian można tu znaleźć także chardonnay czy sauvignon blanc. Zgodnie z tradycją wina hiszpańskie z regionu Rioja dojrzewają w dębowych beczkach.
Rías Baixas
Rías Baixas to najbardziej rozpoznawalny region winny w Galicji, położonej na północnym zachodzie Hiszpanii. Aż 90% upraw na tym obszarze stanowi białe grono albariño. Galicja, podobnie zresztą jak Rioja, nie do końca wpasowuje się w stereotyp słonecznego Półwyspu Iberyjskiego — panuje tu wilgotny, stosunkowo deszczowy klimat. Z powodu częstych opadów winorośl uprawia się na specjalnych pergolach, co zmniejsza ryzyko chorób grzybiczych.
Penedès
Aromatyczne wino hiszpańskie produkuje się również w Katalonii — w tym przypadku na uwagę zasługuje region Penedès. To stąd pochodzi bardzo dobre hiszpańskie wino musujące, czyli cava — kataloński odpowiednik szampana. Uprawia się tu ponadto tak znane szczepy, jak merlot czy pinot noir.
Jerez
Z produkcji trunków znana jest także położona na południu Hiszpanii Andaluzja, a jej najsłynniejszym winnym regionem jest Jerez — obszar ten tworzy trójkąt, którego wierzchołkami są miasta: Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda oraz El Puerto de Santa María. Wina hiszpańskie produkowane w Andaluzji są nieco mocniejsze, a symbolem Jerez jest znane na całym świecie sherry.
Ribera del Duero
W centralnej części kraju zlokalizowana jest wspólnota autonomiczna Kastylia i León, a w niej Ribera del duero, czyli kolejny z powszechnie rozpoznawalnych regionów produkujących doskonałe w smaku czerwone wino hiszpańskie. Sekretem regionu Ribera del Duero jest struktura gleby oraz położenie. Jeszcze w średniowieczu hiszpańskie czerwone wino produkowali tu mnisi, którzy intuicyjnie sadzili winorośl wzdłuż rzeki Duero. Dziś wiadomo już, że geologia sprzyja uprawie czerwonych owoców, stwarzając wręcz wymarzone ku temu warunki.
Kolejnym czynnikiem wspomagającym uprawy jest położenie i kontynentalny klimat. Winorośl rośnie na wysokości kilkuset metrów — w okresie wzrostu temperatury za dnia sięgają 40 stopni Celsjusza, a nocą spadają nawet do 15 stopni. Wytrawne wino hiszpańskie z tego regionu jest wyjątkowo aromatyczne właśnie dzięki różnicom temperatur — korzenie winorośli nocą są bowiem nieaktywne, ale zachowują pobrane z gleby składniki odżywcze i przekazują je winogronom wraz z pierwszymi promieniami słońca.
Wina hiszpańskie, których warto spróbować
Zastanawiasz się, które wino wyprodukowane w Hiszpanii w Twoim przypadku sprawdzi się najlepiej? Tak naprawdę nie ma tu złych wyborów! Poznaj te najlepsze słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne, czerwone oraz białe wina hiszpańskie.
Albariño
Wino białe albariño, pochodzące z regionu Rías Baixas, to prawdziwa perła Galicji. Podczas jego konsumpcji wyczujesz owocowe aromaty cytryn, grejpfrutów, a nawet melona. To jedno z tych win, które doskonale sprawdzają się do potraw z ryb i owoców morza.
Tempranillo
Tempranillo to bez wątpienia najpopularniejsze wino hiszpańskie wytrawne. Jeśli na początku swojej przygody z iberyjskimi trunkami chcesz sięgnąć po czerwone wino, tempranillo będzie najlepszym kandydatem. Ten niepowtarzalny smak trudno podrobić — dominują tu aromaty owoców wiśni oraz suszonej figi, bez wyczuwalnej nuty przypraw. To hiszpańskie wino czerwone często jest też głównym składnikiem mieszanki, z której powstaje sangria.
Verdejo
Białe wino hiszpańskie verdejo to owocowe aromaty brzoskwini, gruszki i limonki. Ta ostatnia kryje w sobie podpowiedź w kwestii łączenia tego wina z posiłkami. Uważasz, że daną potrawę można okrasić sokiem z limonki? Niech towarzyszy jej lampka verdejo. To wino białe dobrze komponuje się również z deską hiszpańskich serów.
Sherry
Kolejny trunek to słodkie, mocne wino hiszpańskie z Andaluzji, które można serwować z wędzonymi lub grillowanymi rybami, a także z potrawami z warzyw. Co ciekawe, specjalnością Andaluzyjczyków jest drink rebujito, który powstaje w wyniku zmieszania sherry z cytrusowym napojem gazowanym.
Gdzie spróbować hiszpańskiego wina w Warszawie?
Chcesz, by hiszpańskie czerwone wino czym prędzej trafiło do Twojego kieliszka? Zamiast do supermarketu wybierz się do restauracji Bilbao — serwujemy tu hiszpańskie wina z najlepszych winnic. Nie ma znaczenia, czy wolisz słodkie, czy wytrawne. Znajdziemy idealny trunek dla Ciebie oraz Twoich przyjaciół — na degustację win hiszpańskich koniecznie zabierz ich ze sobą!