Hiszpańska kuchnia nie jest Ci znana tak dobrze, jak włoska czy grecka? Koniecznie nadrób te kulinarne zaległości! Dania kuchni Półwyspu Iberyjskiego to połączenie doskonałych składników, aromatycznych przypraw oraz wieloletniej tradycji. Świeże owoce morza, smakowicie przyrządzone mięsa i dojrzewające w słońcu warzywa sezonowe okazały się przepisem na sukces, który w przypadku wielu restauracji w Hiszpanii przełożył się na międzynarodowe nagrody, w tym te najcenniejsze, czyli gwiazdki Michelin. Poznaj najpopularniejsze dania kuchni hiszpańskiej, których możesz spróbować również w Warszawie.
Kuchnia hiszpańska — co ją cechuje?
Jakie skojarzenia wywołuje u Ciebie kuchnia hiszpańska? Jeśli spodziewasz się po niej przede wszystkim ostrych potraw, prawdopodobnie mylisz ją z kuchnią meksykańską — w rzeczywistości kulinaria Hiszpanii i Meksyku są równie odległe, co położenie tych krajów na mapie świata. Najlepszym przykładem jest tu tortilla, która w Ameryce Południowej oznacza pszenny lub kukurydziany placek, z którego tworzy się burrito, a w Hiszpanii jest po prostu omletem.
Jaka jest zatem kuchnia hiszpańska? Przede wszystkim lokalna. Hiszpanie uwielbiają gotować przy użyciu składników, do których mają bezpośredni dostęp, a żyjąc w kraju o stosunkowo łagodnym klimacie, mają naprawdę duże pole do popisu. Na Półwyspie Iberyjskim silną przynależność regionalną odczuwa się w wielu aspektach kultury, w tym również w kuchni. Popisowe dania regionów położonych nad Oceanem Atlantyckim lub Morzem Śródziemnym związane są przede wszystkim z owocami morza. Im dalej w głąb kraju, tym więcej potraw z wieprzowiny czy wołowiny. Popularna paella, czyli danie na bazie ryżu, wbrew pozorom, nie jest potrawą narodową, którą jada się w całej Hiszpanii — to danie lokalne, będące specjalnością Wspólnoty Walenckiej.
Główne składniki wykorzystywane w kuchni hiszpańskiej
Z czego powstają najpopularniejsze dania kuchni hiszpańskiej? Wiele z nich, o czym już wspomnieliśmy, przygotowywanych jest z owoców morza oraz mięs. Większość podawana jest z dodatkiem warzyw, których na Półwyspie Iberyjskim jest pod dostatkiem. W Hiszpanii często jada się także strączki — w menu tutejszych restauracji można znaleźć potrawy na bazie soczewicy, ciecierzycy oraz lokalnych odmian fasoli. Do najbardziej popularnych dań zalicza się również te z dodatkiem ziemniaków jak słynna tortilla de patatas, czyli ziemniaczany omlet.
Potrawy smaży się przede wszystkim na oliwie z oliwek, którą wykorzystuje się w zasadzie do wszystkiego, również do kanapek. W hiszpańskich lodówkach dość rzadko widuje się za to masło. Jeśli chodzi o przyprawy, w każdej restauracji oraz prywatnej kuchni obowiązkowo musi znaleźć się Pimentón de la Vera, czyli proszek powstały w wyniki zmielenia kilku odmian papryki. Przyprawę tę charakteryzuje wędzony aromat, ponieważ papryki przed zmieleniem suszone są dymem.
Tapas — tradycyjna hiszpańska przekąska
Kuchnia hiszpańska znana jest głównie z tapas, czyli przekąsek, które jada się w całym kraju, choć w Kraju Basków mówi się na nie pintxos, co związane jest z charakterystycznym sposobem prezentacji. Pintxo oznacza bowiem szpadkę, którą przebija się każdy ze składników przekąski. Do najbardziej znanych tapas, które serwuje się w restauracjach w całej Hiszpanii, należą smażone ziemniaki patatas bravas. Z ziemniaków powstaje również omlet tortilla de patatas, choć omlety Hiszpanie przygotowują też z innych składników, na przykład z cukinii lub topinamburu.
Sztandarowym daniem kuchni hiszpańskiej są również krokiety, czyli croquetas. Niektórych może zaskoczyć fakt, że ich bazą jest gęsty sos beszamelowy, który po wystudzeniu obtacza się w mące, jajku oraz bułce tartej. Z sosem beszamelowym miesza się wybrane składniki, które nadadzą krokietom smak — mogą to być grzyby, szynka jamon serrano, dorsz lub wybrane warzywo, jak szpinak czy kalafior. W prawdziwym tapas barze nie może ponadto zabraknąć gazpacho, które docenia się przede wszystkim w gorące dni. Gazpacho jest bowiem chłodnikiem, który powstaje ze zblendowanych lub pokrojonych na małe kawałki pomidorów oraz papryki. Do mieszanki dodaje się również czerstwy chleb, kilka ząbków czosnku i ogórki. Na stoły zazwyczaj trafia także miseczka marynowanych oliwek, które są dumą Hiszpanii.
Dania główne w kuchni hiszpańskiej
W hiszpańskiej kuchni każdy znajdzie danie, które w pełni zadowoli jego podniebienie. Trudno nie docenić głębokiego smaku potraw z sezonowych warzyw, takich, jak: dzikie szparagi, karczochy, pomidory czy cukinia, najlepiej z przystawką w postaci doskonałych oliwek i smażonych papryczek padrón. W lokalu serwującym iberyjskie potrawy warto spróbować też dań z owocami morza, a także znakomitych mięs oraz zup. Oto te najlepsze z nich.
Potrawy z owoców morza
Jeśli myślisz, że popularna paella jest sztandarowym przykładem potrawy z owoców morza, to niestety się mylisz. To serwowane w Walencji danie na bazie ryżu w najbardziej tradycyjnej wersji zawiera mięso z kurczaka oraz królika. Wersja, w której obecne są owoce morza, nazywana jest paella de marisco lub paella marinera. Dużo bardziej znanymi daniami, w których to owoce morza grają główną rolę, są: pulpo a la gallega, pulpo a la plancha, calamares fritos czy gambas con ajo. Pulpo a la gallega to ośmiornica po galicyjsku, serwowana z dodatkiem ziemniaków. Pulpo a la plancha to również ośmiornica, ale w formie grillowanej. Calamares fritos to smażone w głębokim tłuszczu krążki z kalmarów, a gambas con ajo to krewetki z czosnkiem.
Mięsa, z których znana jest hiszpańska kuchnia
Trudno wskazać najbardziej znane danie mięsne, z którego Hiszpania słynie, bo jest ich naprawdę wiele. Z pewnością warto spróbować albondigas, czyli iberyjskiej wersji klopsików. Na uwagę zasługuje ponadto każde danie, którego głównym składnikiem jest kiełbasa chorizo. Ta doskonale komponuje się z sosami z czerwonego wina lub cydru. Fani wieprzowiny powinni skusić się również na wolno pieczony boczek w hiszpańskim wydaniu, czyli tocino al horno lento. Entuzjastom mięsa wołowego polecamy natomiast hiszpański tatar — tartar de ternera.
Hiszpańskie zupy
Choć gazpacho często wymieniane jest jako najbardziej znana hiszpańska zupa, w rzeczywistości jest to chłodnik, stworzony z surowych pomidorów, który częściej niż w misce serwuje się w szklance. Nie oznacza to jednak, że w Hiszpanii zupełnie nie jada się zup na ciepło. Tradycyjnym daniem z Kraju Basków jest gęsta i bardzo sycąca zupa rybna marmitako. Region stołeczny znany jest z kolei z flaków po madrycku, czyli callos a la madrileña.
Desery, które jada się w Hiszpanii
Nie ma wątpliwości, że najbardziej znanym z hiszpańskich deserów są churros, czyli paluszki z mąki pszennej smażone na głębokim tłuszczu, w klasycznej wersji podawane z cukrem i gorącą czekoladą. Współcześnie churros serwuje się na wiele sposobów — popularne są również churros z dziurką, do której trafia nadzienie, na przykład z kremu waniliowego lub dulce de leche, czyli kajmaku. Churros jada się w całym kraju, ale tak jak w przypadku tapas oraz dań głównych, istnieją również desery regionalne. Tarta de Santiago to popularne ciasto z regionu Galicji. Crema catalana, to lekki deser z Katalonii, nieco przypominający francuski crème brûlée o delikatnym posmaku cytryny, a goxua to przepyszny baskijski przekładaniec.
Prawdziwa kuchnia hiszpańska w Warszawie
By spróbować tradycyjnych hiszpańskich dań, nie musisz wcale wyjeżdżać z Warszawy. Na Koszykowej 55 mieści się nasza restauracja Bilbao, w której serwujemy potrawy, które rozsławiły hiszpańską kuchnię. Zapraszamy Ciebie oraz Twoich bliskich na baskijskie pintxos i przepyszne gazpacho z pomidorami, ogórkami, czerwoną papryką oraz czosnkiem. W naszym menu obecne są pozycje wegetariańskie — na posiłek bezmięsny polecają się krokiety z kalafiora oraz tortilla z topinamburu. Spróbujesz tu również grillowanej ośmiornicy, krewetek z czosnkiem i wielu innych dań z ryb oraz skorupiaków. Polecamy także klopsiki wieprzowo-jagnięce, tradycyjny tatar wołowy oraz pieczony boczek. Podczas wizyty koniecznie spróbuj też win z najlepszych hiszpańskich winnic.