Zestaw tapas i butelka dobrego wina to gotowy pomysł na imprezę z najlepszymi przyjaciółmi. Hiszpańskie przekąski z pewnością podbiją serca uczestników polskiej domówki. Dowiedz się, dlaczego to właśnie tapas warto serwować na przyjęciach i poznaj przepis na pyszne krokiety rodem z Hiszpanii. Jeśli gotowanie nie jest Twoją mocną stroną i cierpisz na przewlekły brak czasu, przeczytaj tekst do końca, by poznać sprawdzony sposób na uratowanie imprezy.
Dlaczego tapas idealnie nadają się na imprezę?
Największym problemem w przypadku przyjęcia w gronie bliskich osób, nawet tego o nieformalnym charakterze, jest jego przygotowanie. Mało kto lubi spędzać w kuchni długie godziny zarówno przed imprezą, jak i po niej. Tymczasem tapas, czyli przekąski z Hiszpanii, to potrawy, których przygotowanie jest naprawdę proste. W krótkim czasie przy niewielkim nakładzie sił zdążysz stworzyć przynajmniej kilka mini dań, które zachwycą Twoich gości.
Przepisy na tapas są na tyle różnorodne, że bez problemu znajdziesz coś nawet dla osób na specjalnych dietach. Hiszpanie chętnie korzystają ze zdrowych i niskokalorycznych składników — owoce morza będą świetną propozycją dla osób dbających o linię, a tapas z warzyw — dla wegan i wegetarian. Na hiszpańskich stołach nie brakuje również tzw. comfort food — doskonałym przykładem są tu croquetas, na które przepis przedstawiamy w dalszej części tekstu.
Kolejną z zalet tapas jest ich rozmiar. To typowe przekąski na kilka kęsów. Wiele z nich przyjmuje formę finger food, co oznacza, że całą porcję można wziąć do ręki — to świetne rozwiązanie na spotkanie w nieformalnej atmosferze, podczas którego nie trzeba przez cały czas siedzieć przy stole, a po jedzenie sięga się w przerwie od tańczenia. Trudno nie docenić również prezentacji — nawet najprostsze tapas na stole wyglądają doskonale — kolorowe składniki i niewielkie porcje same w sobie są już świetną dekoracją.
Z jakich składników powstają najlepsze tapas?
Przepisy na tapas trudno zliczyć — jest ich przynajmniej kilkadziesiąt. W hiszpańskich barach serwuje się tapas na ciepło i na zimno. Najbardziej znane przekąski niepoddane obróbce termicznej to m.in. gazpacho, czyli chłodnik, do którego trafiają warzywa sezonowe, a także deska wędlin, z cienkimi plasterkami iberyjskiej szynki oraz kiełbasą chorizo. Z mięs tworzy się też wiele tapas na ciepło jak chorizo al vino tinto (chorizo z czerwonym winem) czy albondigas (klopsiki w hiszpańskim stylu). W wielu potrawach główną rolę grają owoce morza. Bardzo popularne są krewetki, sardele oraz kalmary. Z krewetek przyrządza się gambas con ajo (krewetki z czosnkiem), sardele marynuje się w occie i serwuje z oliwą i pietruszką (boquerones en vinagre), a z kalmarów powstają pyszne frytki, czyli calamares fritos.
Mówiąc o tapas, trudno pominąć ziemniaki, które w kuchni hiszpańskiej wykorzystuje się zaskakująco często. To z nich powstają słynne patatas bravas, czyli smażone ziemniaki z ostrym sosem. Kolejna z prostych przekąsek to pan con tomate, czyli podpieczony chleb natarty czosnkiem, z tartymi pomidorami i odrobiną oliwy. Na imprezowy stół tak samo, jak w hiszpańskich barach, warto postawić marynowane oliwki. Na uznanie zasługują również smażone papryczki padrón.
Jedne z bardziej charakterystycznych tapas pochodzą z Kraju Basków — w tym północnym regionie, położonym u wybrzeża Oceanu Atlantyckiego, serwowane są tzw. pintxos, czyli przekąski przypominające minikanapki, których kolejne warstwy przebija się specjalną szpadką. Istnieje wiele kompozycji smakowych pintxos — w tradycyjnych baskijskich barach można spotkać wersję z owocami morza, nabiałem, wędliną, warzywami czy przepiórczym jajkiem. Pintxos same w sobie wydają się wymarzonym pomysłem na imprezę z przyjaciółmi.
Jak zrobić tapas? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów!
Chcesz zrobić tapas we własnej kuchni? W internecie znajdziesz różne przepisy wykorzystujące składniki dostępne w polskich sklepach. By nie zmarnować cennego czasu na przygotowanie potrawy, która w smaku nie będzie przypominała oryginalnych tapas z Hiszpanii, wykorzystuj jedynie te przepisy, które można w jakiś sposób zweryfikować. Możesz skorzystać ze sprawdzonych przepisów od znajomych lub porównać przepisy z różnych stron pod kątem proporcji i sposobu przyrządzania danej przekąski. Wybrane przepisy zamieszamy również we wpisach na naszym blogu. Oto jeden z nich.
Croquetas, czyli pyszne krokiety w hiszpańskim stylu
Krokiety, które jada się w Hiszpanii, mają niewiele wspólnego z tymi znanymi w Polsce. Przepisy na nie łączy jedynie panierka. Przygotowanie croquetas jest proste, ale rozłożone w czasie. Farsz najlepiej będzie przygotować w dzień poprzedzający imprezę — składa się on z gęstego sosu beszamelowego oraz wybranego przez Ciebie dodatku, który nada przekąsce smaku. W wersji mięsnej croquetas możesz przygotować z szynką serrano, a w wersji wegetariańskiej — z grzybami. Do farszu można dodać również warzywa, na przykład kalafior lub liście szpinaku.
Składniki:
- ok. 200 g szynki, pieczarek lub warzyw,
- ok. 900 ml mleka,
- 100 g mąki,
- 100 g masła,
- 3 jajka,
- bułka tarta,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozpuść masło i dodaj główny składnik krokietów: pokrojoną w drobną kostkę szynkę, pieczarki bądź wybrane warzywo. Podsmażaj przez kilka chwil, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Mniej więcej po upływie minuty wlej mleko i kontynuuj mieszanie, aż pozbawiona grudek mikstura zacznie gęstnieć. Dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Opcjonalnie możesz dodać również pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, często mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż masę do płaskiego naczynia, wystudź, dokładnie przykryj plastikową folią i włóż na noc do lodówki.
Krokiety najlepiej smażyć na drugi dzień. Zacznij od roztrzepania jajek w misce. Przygotuj drugą miskę z bułką tartą. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Zimną masę z sosu beszamelowego pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i formuj z nich krokieciki, które mieszczą się na dłoni. Każdy z nich dokładnie obtocz w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smaż w rozgrzanej oliwie na złoty kolor i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który odsączy nadmiar tłuszczu.
Jak efektownie podawać tapas?
Hiszpańskie przekąski można podawać na wiele sposobów — każdy lokal gastronomiczny prezentuje je nieco inaczej. Patatas bravas, czyli smażone ziemniaki na ostro, mogą trafić do gościa na talerzu, półmisku albo w glinianym naczyniu. Można wbić w nie długie wykałaczki, których liczba będzie odpowiadała liczbie osób zasiadających za stołem, lub podać do nich sztućce. Tapas mogą być oprószone przyprawami w postaci świeżych ziół — krewetki z czosnkiem zazwyczaj posypuje się natką pietruszki. Croquetas z przedstawionego powyżej przepisu możesz natomiast podawać w metalowym lub wiklinowym koszyczku wyłożonym papierem do pieczenia. Bardzo efektowne są również wspomniane już pintxos, czyli tapas z Kraju Basków w postaci małych kanapek, które przebija się elegancką szpadką. W warunkach domowych można zastąpić ją wykałaczką. Jeśli przygotowujesz imprezę, zawczasu dobierz do tapas naczynia o ciekawym kształcie. Pamiętaj jednak, że przekąski z Hiszpanii mają zachwycać przede wszystkim smakiem — prezentacja też jest ważna, ale w nieco mniejszym stopniu.
Z czym serwuje się tapas?
Nie jest tajemnicą, że tapas najlepiej smakują z kieliszkiem wina — właśnie w ten sposób najczęściej spożywają je mieszkańcy Hiszpanii. Wino podczas imprezy możesz zaproponować gościom w różnych formach. To czerwone możesz zmieszać z coca-colą – w ten sposób otrzymasz popularny na Półwyspie Iberyjskim drink, zwany kalimotxo. Z wina, zarówno czerwonego, jak i białego, może powstać również doskonała sangria. Unikający alkoholu goście, tapas mogą popijać zimną wodą z plasterkiem cytryny, sokiem pomarańczowym albo lemoniadą.
Gdzie spróbować profesjonalnych tapas w Warszawie?
Zanim zabierzesz się za przygotowania do domowej imprezy, chcesz spróbować autentycznych hiszpańskich tapas? A może gotowanie to czynność, której unikasz jak ognia, ale wciąż chcesz zaskoczyć przyjaciół i zaproponować im coś nowego? Zorganizujcie spotkanie w restauracji Bilbao! W naszym menu znajdziesz każde danie, które opisaliśmy w tym tekście. Są tu tradycyjne krewetki z czosnkiem, papryczki padrón, patatas bravas i marynowane oliwki. Naturalnie, mamy również krokiety, stworzone z kalafiora i sera blue. Baskijskie pintxos, przebite efektowną szpadką, to nasza specjalność! Nie brakuje tu też najlepszych hiszpańskich win oraz drinków z ich udziałem — mamy autorską sangrię oraz kalimotxo. Jeśli zamiast do restauracji wolisz zaprosić przyjaciół do domu, nadal możesz skorzystać z naszych usług, ponieważ oferujemy także dostawę.